En gave til miljøet

Gavepapir og bånd kan ikke resirkuleres men må kastes som restavfall. Pakker du dine julegaver i brukt gavepapir, eller papir som kan resirkuleres, gir du også en gave til miljøet.

Hver jul brukes over 60.000 kilometer med gavepapir i Norge. Det tilsvarer en og en halv gang rundt ekvator. Alternativt strekningen Nordkapp-Lindesnes med bil – 25 ganger.

Gavepapir kan ikke resirkuleres siden det som regel har vært gjennom både farging og annen spesialbehandling. Gavebånd lages stort sett av plastlignende materiale som ikke er fornybart. Minimalistisk gaveinnpakning er derfor en god ting.

Husk at neste gang du får en presang, så bør du pakke den så pent opp at gavepapiret kan tas vare på og brukes om igjen. Nøytrale esker, papirposer, gråpapir og lignende kan med litt kreativ dekor, bli en personlig og morsom gaveinnpakning. Pappesker med trykk på kan vrenges, og deretter dekoreres. Gamle blader og plakater med fine motiv egner seg også godt som gavepapir. Stoffrester og gardiner kan sys om til gaveposer i ulik størrelse.

Om du er nødt til å kjøpe nytt gavepapir finnes det kraftpapir, eller gavepapir som er merket med at det kan resirkuleres. Svanemerket gavepapir kan gjenvinnes og oppfyller en rekke andre miljøkrav. Det er også et bra valg.

Velg også gjerne også gavebånd av papir, som kan resirkuleres. Det går også fint an å gi bort opplevelser eller tjenester. Da sparer du miljøet, ikke bare fra miljøbelastningen med gavepapiret, men også fra gjenstanden inni. Her kan du sjekke ut 243 gavetips til gaver som ikke er ting.

Les mer hos Framtiden i våre hender på www.framtiden.no.